Weinig meervallen, wel extreem veel exoten

DOETINCHEM – Onderzoekers hebben in de Oude IJssel in Doetinchem extreem veel exoten gespot. De meervallen waar ze eigenlijk naar op zoek zijn, laten zich bijna niet zien.

Sportvisserij Nederland begon dinsdag samen met Hengelsportfederatie Midden Nederland een onderzoek naar de meerval in de Oude IJssel, want er zouden veel van deze vissen in de rivier voorkomen. In de afgelopen twee dagen is er maar 1 meerval gevangen. Wel werden er veel vissen uit andere landen gezien, zoals de zwartbekgrondel.

Deze exoten kunnen een gevaar vormen voor inheemse soorten. De onderzoekers vingen ook een zeldzame rivierdonderpad.

Stukje vin naar laboratorium

De gevangen meerval is 57 centimeter lang. De onderzoekers hebben een stukje vin verwijderd en opgestuurd naar het laboratorium. Daar wordt gekeken wat voor DNA de vis heeft. Er is voorzichtig met de meerval omgesprongen, omdat het om een beschermde vis gaat. Meervallen mogen wel worden gevangen, maar moeten daarna gelijk worden teruggezet.

Vispassage

Sportvisserij Nederland en de Hengelsportfederatie Midden Nederland doen onderzoek naar de meerval en andere vissoorten in de Oude IJssel, omdat er bij Gaanderen en Doesburg een vispassage komt. Dat is een soort passeerroute voor vissen, zodat ze ook langs de stuw kunnen zwemmen van de ene rivier naar de andere.

Lees ook:MEERVALONDERZOEK IJSSEL
Lees ook:Velsenaren verslaan record van Velsenaren met meteen maar even een nieuw Bourgondisch en zelfs Frans record
Lees ook:Westeinder meerval in Vis TV
Lees ook:Magneetvissen eens wat anders!!!!!!!
Lees ook:trio meerval

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.