Karpermarathon voor Poolse sportvissers

Van vrijdagmiddag 20 september tot zondagochtend 22 september wordt op plas Watergoor in Nijkerk een karpermarathon gehouden met alleen Poolse deelnemers. De wedstrijd is een initiatief van een groep Poolse karpervissers die de Nederlandse sportviscultuur trachten uit te dragen onder de Poolse gemeenschap in Nederland.

Door Dirk Wever

In veel, met name oostelijke landen, waaronder o.a. Polen, is het vissen voor de pot nog overwegend de sportviscultuur. De laatste jaren komen er steeds meer arbeidsmigranten uit deze landen voor kortere of langere termijn in Nederland werken (en wonen). Meestal zijn deze mensen slecht voorbereid op hun verblijf in Nederland. Ze kennen maar weinig van onze cultuur (en al helemaal niet van onze sportviscultuur) en spreken onze taal niet of zeer beperkt. Met weinig anders om handen als invulling van hun vrije tijd, gooien deze arbeidsmigranten graag een hengeltje uit in onze viswateren. Gevangen vis wordt daarbij soms meegenomen, terwijl in de Nederlandse sportviscultuur het ongeschonden terugzetten van een gevangen vis nu juist als één van de belangrijkste elementen gezien wordt.

De Nederlandse sportvissers hebben de afgelopen decennia veel geïnvesteerd in een goede (karper)visstand. De grootste angst is dat deze zorgvuldig opgebouwde en onderhouden visstand in de pan verdwijnt. Deze angst wordt vooral ingegeven door incidentele slechte berichtgeving en door de indianenverhalen die de ronde doen. Feit is dat er in Nederland vele andere en vaak veel grotere bedreigingen voor de visstand zijn (denk bijvoorbeeld aan actief biologisch beheer van wateren, aalscholvers en riooloverstorten,).

In hengelsportland wordt inmiddels veel gedaan om aan nieuwkomers in Nederland onze hengelsportcultuur uit te dragen. Zo heeft Sportvisserij Nederland daarvoor foldermateriaal in verschillende talen ontwikkeld. Ook de hengelsportvereniging Hoop Op Geluk vindt het belangrijk om onze sportviscultuur uit te dragen aan nieuwkomers en ziet dit initiatief van de Poolse kapervissers als een uitgelezen mogelijkheid om dat te doen. Tegelijkertijd laten we onze eigen Nederlandse sportvissers zien dat er wel degelijk aandacht is onder de Poolse sportvissers voor onze sportviscultuur. Om dit initiatief te ondersteunen stelt de hengelsportvereniging daarom het viswater van plas Watergoor voor deze karperwedstrijd ter beschikking.

De hengelsportvereniging overweegt om in de toekomst jaarlijks een wedstrijd te organiseren waarbij speciaal gezocht wordt naar het combineren van in Nederland wonende en werkende buitenlandse sportvissers met onze Nederlandse sportvissers

Lees ook:Rolf Bouman geeft workshop voor Polen.
Lees ook:Leefbaar is intimidatie door sportvissers zat
Lees ook:Sbs besteed vanavond om 22.30 aandacht aan( niet )vissende vrouw
Lees ook:MEERVALONDERZOEK IJSSEL
Lees ook:In navolging van onze banen, woningen en veiligheid gaan de Polen nu ook aan de haal met ONZE VIS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.