Een ondernemer moet leren vissen

 Kwam deze blog tegen van Madelon Dik blog hem even door…….Als ondernemer moet je leren vissen. Want wie anders dan een visser weet hoe je een grote vis vangt. Zo zoekt een goede visser een mooi plekje uit en kiest zorgvuldig zijn hengel, dobber en aas. En dan werpt hij zijn lijn uit en wacht met geduld totdat hij beet heeft. En zo is het ook met ondernemen: wachten totdat je beet hebt. Dat vraagt om tijd en vertrouwen.

En dat is knap lastig! Zo was ik afgelopen week even de weg kwijt. Zeg maar gerust zwaar gefrustreerd. Ik werk heel doelgericht aan mijn business plan. Stap voor stap ben ik aan het groeien, maar dat gaat mij niet altijd snel genoeg. Mijn man, die mij beter kent dan wie dan ook, gaf mij toen als feedback: Madelon jij moet leren vissen. Want je vangt geen grote vis als je bij iedere twinkeling in het water de lijn enthousiast optrekt. En als het water een tijdje niet beweegt moet je niet te snel de lijn optrekken en meteen een stukje verderop gaan zitten. Mmmh pijnlijke feedback maar heel herkenbaar.

Niets is ineens groot
Wat heeft een visser wat ik niet heb? Hij heeft een strategie en een duidelijk doel (dat heb ik ook), hij heeft de juiste materialen (ik heb goede content, bewezen resultaten, dus daar geen twijfels) en dan neemt de visser vooral tijd! Heel logisch, als je haast hebt lukt het vissen niet. En daar zit dus ook mijn inzicht: alles heeft tijd nodig. Niets is ineens groot.

Heft in handen
Ongeduld, gauw resultaat willen. Een valkuil waar ik nog steeds in tuin. Als je op het resultaat richt, dan richt je je op iets wat buiten je invloedssfeer ligt en richt je je op iets wat een stuk verder weg ligt dan waar je nu staat. Op het resultaat richten is dom, want het resultaat is het gevolg. Door je te richten op het proces hou je het heft in handen.

Door dagelijks bij te dragen en je missie uit te dragen ben je bevlogen, leef je in het nu en sluit je iedere dag met een goed gevoel af. En onderdeel van dit proces is wachten! Zaken de tijd geven. Vanuit het vertrouwen dat het resultaat een logisch gevolg is van alle kleine stappen die je zet.

En zo kreeg ik van mijn coach de volgende spreuk mee: ‘Wachten is de hoogste vorm van doen!’

Lees ook:Het maken van een kd rig
Lees ook:Andy Little’s Angling Adventures
Lees ook:Op de korst
Lees ook:Centrecarps Lakes
Lees ook:Popup Pasta van LKBaits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.